Udka kurczaka pieczone z ryżem: pożywny obiad dla całej rodziny

2021-03-29
Udka kurczaka pieczone z ryżem: pożywny obiad dla całej rodziny
Autor: Shutterstock Soczyste udka kurczaka zapieczone z aromatycznym ryżem
łatwy
0 min
4

Udka kurczaka pieczone z ryżem to pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Udka są soczyste, ryż aromatyczny i wilgotny. Posiłek, którego przygotowanie nie wymaga nadmiernego wysiłku. Większość pracy wykona za was piekarnik. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 5 udek kurczaka
  • Na marynatę:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka kminku
  • ½ łyżki curry
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Pozostałe składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1½ szklanki ryżu basmati
  • 1½ szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • do dekoracji: cytryna, natka pietruszki, marynowana papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz wszystkie składniki marynaty i zalej nią udka kurczaka. Marynuj przez co najmniej 30 minut (najlepiej przez noc, aby uzyskać więcej smaku).
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Na dużej patelni żaroodpornej rozgrzej 1 łyżkę oliwy . Umieść kurczaka na patelni skórą do dołu i smaż do zrumienienia (około 3-5 minut), a następnie odwróć i smaż drugą stronę (kolejne 3-5 minut).
  • Wyjmij kurczaka i odłóż na bok.
  • Dodaj na patelnię kolejną łyżkę oliwy. Dodaj cebulę, oregano, kurkumę i kminek. Smaż, aż cebula stanie się szklista.
  • Dodaj czosnek i ryż basmati i smaż przez 1 minutę, aż ryż zacznie się złocić.
  • Dodaj bulion z kurczaka, wodę i sól. Zagotuj. Połóż ugotowane udka z kurczaka bezpośrednio na ryżu. Gdy płyn zacznie się gotować, przykryj pokrywką i przenieś do piekarnika.
  • Piecz w piekarniku przez 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez dodatkowe 15 minut, aż cała ciecz zostanie wchłonięta.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem. Udekoruj grillowanym plasterkiem cytryny i świeżą pietruszką.