Warzywa pod makaronem - sprytna zapiekanka z niedrogich składników

2021-03-29
Warzywa pod makaronem - sprytna zapiekanka z niedrogich składników
Autor: Shutterstock Warzywa zapiekane pod pierzynką z makaronu  - idealne danie z bardzo prostych, niedrogich i łatwo dostępnych składników.
łatwy
30 min
4

Warzywa pod makaronem to sprytny sposób na wykorzystanie ogólnie dostępnych warzyw, nadmiaru  ugotowanego makaronu i żółtego sera. Potrawa bardzo niedroga, łatwa do przygotowania, a jednocześnie smaczna i  ładnie się prezentująca.  Idealna w dniach, gdy nasz budżet został nadszarpnięty.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pory
  • 6 marchewek
  • 500 g ugotowanego makaronu, np. szpecli
  • 175 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki wrzuć do osolonego wrzątku  gotuj 4 minuty, następnie dodaj pory  pokrojone na kawałki długości  marchewek i gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Osącz warzywa z wody i podsmaż na 2 łyżkach masła.
  • Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Na patelki rozgrzej resztę masła, wrzuć makaron, smaż 2-3 minuty, dopraw do smaku  solą, gałką i pieprzem. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj.
  • Makaron wyłóż na warzywa i posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut,