Zapiekanka twarogowo-owsiana z owocami i waniliową pianką

2021-03-29
Zapiekanka owsiana z owocami i waniliową pianką
Autor: Shutterstock Zapiekankę można przyrządzić z dowolnymi owocami.
łatwy
30 min
4

Znakomita zapiekanka z twarogu z płatkami owsianymi i owocami może stanowić pyszny deser lub sycącą przekąskę. Warto wykorzystać do jej przygotowania ulubione owoce - my polecamy owoce jagodowe.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 125 g twarogu
  • 3 zółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g owoców ( truskawek, malin, jeżyn, jagód)
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 1 białko
  • masło i bułka tarta do formy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg rozgnieść i wymieszać ze śmietaną, żółtkami, 1/3 miodu, skórką pomarańczową i połową cukru waniliowego.
  • Do masy twarogowej dodać umyte i osuszone owoce, delikatnie wymieszać.
  • Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim płatki owsiane, dodać łyżkę miodu.
  • Płatki przestudzić o dodać do masy. Białko ubić na pianę i również dodać do sera, delikatnie wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niego masę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min.
  • W kąpieli wodnej utrzeć 2 żółtka z 1 łyżką miodu, sokiem cytrynowym i połowa opakowania cukru waniliowego.
  • Porcję zapiekanki podawać z porcją pianki waniliowej.