Zapiekanka z dyni z fasolą i mięsem - zdrowe i sycące danie

Zapiekanka z dyni z fasolą i mięsem - zdrowe i sycące danie

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zapiekanka z dyni to pyszne i niedrogie danie, aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące. Idealne na obiad lub kolację w chłodne dni. Napełni brzuch, rozgrzeje i doda zdrowia, bo potrawa zawiera sporo warzyw korzystnych dla zdrowia.

Składniki

  • 80 dag dyni

  • 50 dag mięsa mielonego

  • 1 puszka fasoli

  • 2 puszki pomidorów

  • 10 dag żółtego sera

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 1 łyżka majeranku

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • do smaku: sól, pieprz, cukier i słodka papryka

Przygotowanie krok po kroku

  • Dynię pokrój w paski. Połowę pasków posyp łyżką cukru i  wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do  200ºC

  •  Rozgrzej olej,  zrumień na nim mięso, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, majeranek i resztę dyni. Smaż 5 minut.

  • Dodaj koncentrat, pomidory, z puszki i fasolę, dopraw do smaku.

  • Przełóż do naczynia żaroodpornego, nie wierzchu ułóż podpieczoną dynię, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj  15 minut w temperaturze 200ºC przez 15 minut.

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw