Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków: wystarczą 3 składniki

2021-03-29
Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków
Autor: Shutterstock Łatwe danie do szybkiego przyrządzenia - zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków to pyszny posiłek w 30 minut za niewielkie pieniądze. Do przygotowania tego łatwego dania najlepiej wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach. Wystarczy zrobić to dzień wcześniej, gdy gotujesz ziemniaki na obiad. Jeśli mają cienką skórkę, to nie trzeba ich obierać. Ziemniaki  w mundurkach to dodatkowa porcja błonnika dla naszego zdrowia. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 350 g pieczarek
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki śmietany 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 4 pomidory
  • 250 g startego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli ich nie masz to ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  • Grzyby oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Ziemniaki i grzyby wymieszaj w naczyniu do pieczenia.
  • Wymieszaj mleko ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Mieszaniną polej ziemniaki i grzyby.
  • Podsmaż filet z kurczaka, pokrój w grube plastry i ułóż na mieszance ziemniaczanej i grzybowej, dopraw do smaku. Pomidora pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu. Wszystko posyp tartym serem.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.