Zapiekanka z tortilli z mięsem mielonym: będziecie to robić na okrągło

2021-03-29
Zapiekanka z tortilli z mięsem mielonym: będziecie to robić na okrągło
Autor: Shutterstock Zapiekane tortille przekładane mięsnym sosem z fasolą i kukurydzą
łatwy
30 min
4

Tortille, czyli meksykańskie placki, używane są nie tylko do burito, ale także do dania zwanego enchilada. Uwielbiamy to meksykańskie danie z nadzianych i zrolowanych tortilli. Warstwowa enchilada to właściwie meksykańska lasagna. Wszystko czego potrzebujecie, aby przygotować sycącą zapiekankę to tortille, ser, mięso mielone, fasola, papryka, kukurydza i ostra papryka lub chili. Świetne danie z piekarnika dla całej rodziny. Zapiekanka z tortilli z mięsem mielonym jest tak łatwa i tak pyszna, że będziecie ją robić na okrągło!

Próbuj, smakuj, dziel się

Jeśli lubicie tak jak my wszelkie zapiekanki, to z pewnością chętnie wypróbujecie inne przepisy na łatwe i oszczędne dania z piekarnika. Polecamy wypróbowane przepisy na Lazanię z ziemniaków  lub Lazanię z łososiem i szparagami Warto również powrócić do klasycznego przepis na Włoska lazanię z mięsem drobiowym


Czy przepis się podobał?

Próbowałeś przepisu? Jak znalazłaś ten przepis? Zawsze cieszą nas Wasze pochwały, przyjazna krytyka lub dzielenie się z nami Waszymi własnymi wskazówkami i doświadczeniem. Będziemy wdzięczni jeśli ocenisz nasz przepis, przypisując mu odpowiednią według Ciebie liczbę gwiazdek. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 tortilli o średnicy 20 cm - 1 "mega paka"
  • 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 150 g sera żółtego typu mozzarella, startego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ostra papryka lub chili, pokrojona drobno w kostkę
  • 1 cebula, czerwona, średniej wielkości, pokrojona drobno w w kostkę
  • 2 puszki pomidorów krojonych, każda po 400 g
  • 1 puszka kukurydzy, po odsączeniu waga 285 g
  • 1 puszka fasoli, waga po odsączeniu 400 g
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g serka kremowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw rozgrzej piekarnik do 180C w trybie góra-dół i pozwól kukurydzy i fasoli dobrze osączyć się na sicie.
  • Następnie oczyść obie papryki, słodką i ostrą i pokrój w kostkę. Posiekaj również cebulę i czosnek.
  • Teraz podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodaj obie papryki, cebulę i czosnek. Smaż do chwili, gdy cebula stanie się szklista.
  • Następnie dodaj mięso mielone, przypraw go solą i smaż, aż stanie się rumiane.
  • Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, odsączoną kukurydzę i fasolę.
  • Następnie dodaj siekane pomidory z puszki, kremowy twarożek i śmietanę. Przypraw mieloną papryką słodką i ostrą, cukrem i solą. Duś przez około 10 minut.
  • Teraz można rozpocząć układanie warstw w naczyniu do zapiekania: pierwszą warstwą będzie trochę sosu pomidorowego z mięsem i dodatkami, na sos połóż 2 tortille. Kolejną warstwą jest znowu sos pomidorowy. Następnie 2 tortille i tak do wyczerpania składników.
  • W ten sposób otrzymujemy 4 warstwy tortilli. Ostatnią warstwą powinien być sos.
  • Na koniec powierzchnię zapiekanki posypujemy tartym serem.
  • Pieczemy około 20 minut na środkowej półce lub do momentu, gdy ser stopi się i przyrumieni.