Zapiekanka z tartych ziemniaków: bezbłędny przepis na sycący placek ziemniaczany

Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszna zapiekanka z wiórków ziemniaczanych kusi chrupkimi brzegami
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z tartych ziemniaków to bezbłędny przepis na sycący placek ziemniaczany. Taką ziemniaczaną zapiekanką można nakarmić całą rodzinę. Może to być samodzielne danie lub dodatek do mięsa, sadzonych jajek, czy sałaty. Tajemnica doskonała smaku tej zapiekanki tkwi w dodatku majonezu do ziemniaczanej masy. Polecam, bo to pychota!

 

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego, startego na wiórki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny
  • sól i pieprz do smaku
  • forma o wymiarach 20x24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać jajka ze szczyptą soli, dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Część sera można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki, jeśli lubicie przyrumieniony ser.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Starte ziemniaki dodać do przygotowanej mieszaniny.
  • Przełożyć do formy. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
  • Przed podaniem pokroić.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej