Ziemniaczane mini pizze - szybkie danie z piekarnika
2020-09-02
łatwy
20 min
4
Ziemniaczane mini pizze to idealne danie pozwalające wykorzystać resztki wędlin i sera. Nie tylko smakowite, ale też bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, w duchu zero waste. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wtedy danie przygotujemy nawet w czasie krótszym niż 30 minut.
Do przygotowania tego dania doskonale nadają się ziemniaki z poprzedniego dnia, można sobie ugotować więcej na obiad, a następnego dnia wykorzystać właśnie tak. Co do farszu - takie ziemniaczane mini pizze doskonale smakują też z wędzoną rybą, a także nadzieniem jarskim - z cebuli, oliwek, np. suszonych pomidorów i sera. Liczba możliwych kombinacji zalezy tylko od waszej fantazji.
SKŁADNIKI
- 5 dużych ziemniaków
- 20 dkg wędliny w kawałku - dobrze, jeśli podeschła nam w lodówce
- 15 dkg żółtego sera
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Lekko studzimy i kroimy na plasterki 8 mm - 1 cm.
- Wędlinę (idealna będzie sucha krakowska lub żywiecka) i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy czosnek, natkę, śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdy nakładamy porcję nadzienia. Możemy je posypać dodatkową porcją drobno startego sera.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu, są pyszne, aromatyczne, przechodzą smakiem nadzienia.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!