Domowa antgrypina - zrób samodzielnie skuteczną miksturę na przeziębienie!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Domowa antygrypina niezawodnie pomaga przy zwalczaniu początków infekcji wirusowych - dlatego warto ją przygotować i zażywać w okresie jesienno-zimowym. Miksturę należy pić dwa razy dziennie po 50 ml – dorośli i 30 ml - dzieci powyżej 3 roku życia. Kurację można prowadzić przez 7 lub 14 dni i powtarzać co dwa-trzy miesiące.
SKŁADNIKI
- 2-3 grejpfruty
- 1 duża pomarańcza
- 4 małe kawałki kłącza kurkumy ze skórką
- 4 cm obranego ze skórki, świeżego imbiru
- 3 duże łyżki dobrego miodu, najlepiej lipowego lub z mniszka
- 5 dużych, obranych ząbków czosnku
- 1/8 łyżeczki chilli lub czarnego pieprzu
- 2 łyżki dowolnego oleju roślinnego, by kurkumina wchłaniała się lepiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrusy obrać ze skórki, a następnie ostrym nożem wyfiletować, czyli pozbawić błonek między cząsteczkami. Pozostawić pestki grejpfruta.
- Imbir i kurkumę pokroić, zachowując ostrożność, korzystając z rękawiczek i folii, gdyż kurkuma barwi wszystko na żółto.
- Wszystkie składniki razem z miodem, pieprzem i pestkami grejpfruta zblendować. Jeśli mikstura jest zbyt gorzka można jeszcze dosłodzić ją miodem.
- Przelać do butelki lub zakręcanego słoika i przechowywać w lodówce przez 7-10 dni. Rozwarstwienie mikstury jest naturalne, przed użyciem wymieszać przez potrząsanie słoikiem.
- Trzeba codziennie sprawdzać czy zapach nie zmienił się na nieprzyjemny, winny, sfermentowany. Gdyby tak się stało, miksturę trzeba wylać i przyrządzić nową.