Domowa antgrypina - zrób samodzielnie skuteczną miksturę na przeziębienie!

2021-03-29
Domowa antgrypina - zrób samodzielnie skuteczną miksturę na przeziębienie!
Autor: Shutterstock Domowe sposoby na wzmocnienie odporności warto stosować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym
łatwy
25 min
4

Domowa antygrypina niezawodnie pomaga przy zwalczaniu początków infekcji wirusowych - dlatego warto ją przygotować i zażywać w okresie jesienno-zimowym. Miksturę należy pić dwa razy dziennie po 50 ml – dorośli i 30 ml - dzieci powyżej 3 roku życia. Kurację można prowadzić przez 7 lub 14 dni i powtarzać co dwa-trzy miesiące.

SKŁADNIKI

  • 2-3 grejpfruty
  • 1 duża pomarańcza
  • 4 małe kawałki kłącza kurkumy ze skórką
  • 4 cm obranego ze skórki, świeżego imbiru
  • 3 duże łyżki dobrego miodu, najlepiej lipowego lub z mniszka
  • 5 dużych, obranych ząbków czosnku
  • 1/8 łyżeczki chilli lub czarnego pieprzu
  • 2 łyżki dowolnego oleju roślinnego, by kurkumina wchłaniała się lepiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrusy obrać ze skórki, a następnie ostrym nożem wyfiletować, czyli pozbawić błonek między cząsteczkami. Pozostawić pestki grejpfruta.
  • Imbir i kurkumę pokroić, zachowując ostrożność, korzystając z rękawiczek i folii, gdyż kurkuma barwi wszystko na żółto.
  • Wszystkie składniki razem z miodem, pieprzem i pestkami grejpfruta zblendować. Jeśli mikstura jest zbyt gorzka można jeszcze dosłodzić ją miodem.
  • Przelać do butelki lub zakręcanego słoika i przechowywać w lodówce przez 7-10 dni. Rozwarstwienie mikstury jest naturalne, przed użyciem wymieszać przez potrząsanie słoikiem.
  • Trzeba codziennie sprawdzać czy zapach nie zmienił się na nieprzyjemny, winny, sfermentowany. Gdyby tak się stało, miksturę trzeba wylać i przyrządzić nową.