Nie daj się przeziębieniu: domowy środek na wzmocnienie odporności z Podlasia

Nie daj się przeziębieniu: domowy środek na wzmocnienie odporności z Podlasia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie dajmy się przeziębieniu - mówi pani Zenobia Okoczuk z Podlasia i dzieli się z nami przepisem na domowy środek na wzmocnienie odporności. Pani Zenobia twierdzi, że to bardzo skuteczny środek, chociaż nie dla każdego. Ze względu na zawarty w nim miód, nie należy podawać go niemowlętom i dzieciom do lat 3. Nie od dzisiaj wiadomo, że miód, cytryna i czosnek zawierają naturalne związki ograniczające rozwój bakterii chorobotwórczych. Olej lniany jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które również wspomagają ludzki układ odpornościowy. 

Składniki

  • 1 kg miodu

  • 4 cytryny

  • 3 główki czosnku

  • 200 ml oleju lnianego

Przygotowanie krok po kroku

  • Cytryny umyć, 2 sztuki obrać ze skórki, pozostałe 2 pozostawić ze skórką. Cytryny pokroić na kawałki, usuwając pestki.

  • Ząbki czosnku obrać z łupinek, pokroić grubo.

  • W blenderze lub mikserze kielichowy zmiksować cytryny oraz czosnek. Można również przepuścić je przez maszynkę do mięsa.

  • Do papki z cytryn i czosnku dodać miód oraz olej, dobrze wymieszać. Przełożyć do czystego, wyparzonego i suchego słoika. Zamknąć szczelnie.

  • Środek przechowywać w lodówce.

  • Stosować 3 razy dziennie po 1 łyżce na 30 minut przed jedzeniem. Zapach czosnku z ust ulotni się w ciągu 10 minut. 

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw