Ziemniaki pieczone w boczku - ziemniaczane wulkany na smutki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ziemniaki pieczone w boczku to doskonałe danie na pocieszenie - łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo pyszne. Wystarczą ziemniaki, cebula, kilka plastrów boczku, kawałek żółtego sera i pyszna kolacja gotowa. Świetnie smakują z piwem lub kieliszkiem białego wina,
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 małych, równej wielkości ziemniaków
- duża cebula
- 12-24 plasterków boczku (zależy od wielkości ziemniaków i plasterków)
- łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 1/2 filiżanki bulionu
- 12 dużych kostek sera gouda
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, podgotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić na 12 plastrów.
- Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć plasterek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Gdyby boczek nie chciał przylegać, spiąć wykałaczką.
- Na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym.
- Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.