Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
2021-12-27
łatwy
30 min
4
Pieczarkowa jest niezwykle esencjonalną zupą. Jej tekstura jest aksamitna. Ma przyjemny grzybowy zapach i cudowny smak. Wiosną zupę pieczarkową podawała moja babcia Halina z zieleniną, jesienią obficie posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Życie bez pieprzu byłoby trudne do zniesienia - twierdziła babcia. Oto przepis na najlepszą zupę świata!
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg pieczarek
- 1 ziemniak
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić na plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pieczarki i szalotkę, smażyć aż puszczą sok, a następnie cebula się zeszkli, a soki wyparują.
- Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Podawać z drobnym makaronem lub grzankami ziołowymi, posypaną szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:
Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
Zupa grzybowa po polsku z kaszą
Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami
Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech