Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę

Zupa pieczarkowa po angielsku: przepis na pyszną zupę
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa po angielsku.
łatwy
30 min
4

Pieczarkowa jest niezwykle esencjonalną zupą. Jej tekstura jest aksamitna. Ma przyjemny grzybowy zapach i cudowny smak. Wiosną zupę pieczarkową podawała moja babcia Halina z zieleniną, jesienią obficie posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Życie bez pieprzu byłoby trudne do zniesienia - twierdziła babcia. Oto przepis na najlepszą zupę świata!

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić na plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pieczarki i szalotkę, smażyć aż puszczą sok, a następnie cebula się zeszkli, a soki wyparują.
  • Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Podawać z drobnym makaronem lub grzankami ziołowymi, posypaną szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej