Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem: lepszej jeszcze nie jedliście

2021-03-29
Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa z serem topionym i świeżym koperkiem
łatwy
30 min
4

Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem to esencjonalna i niezwykle smaczna pieczarkowa w nieco odmiennym stylu. W tej pożywnej zupie znajdziecie także ziemniaki, ryż i marchew. Do tego jest łatwa w przygotowaniu. Więcej do szczęścia nam nie trzeba. Ekonomiczny przepis na pyszną pieczarkową z serkiem topionym i warzywami w pełni nas satysfakcjonuje! A wy jak myślicie? Koniecznie wypróbujcie!

Pieczarkowa to jest to!

Zupa pieczarkowa to cudowny aromat, delikatny lecz doskonale rozpoznawalny smak. Można jednak pieczarki wykorzystać na różne sposoby. I popełnić małą wariację na temat pieczarkowej. Koniecznie wypróbujcie przepis na węgierską zupę pieczarkową ze słodką papryką. Jeśli potrzebujecie przepisu na szybki posiłek polecamy pieczarkową z fasolą z puszki w 15 minut.  Pamiętajmy, że grzyby to skarbnica substancji wspomagających naszą odporność oraz powstrzymujących starzenie. Czasem warto również sięgnąć po boczniaki, które są w te związki przebogate. Polecamy zupę z boczniaków a la flaczki

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 120 g pieczarek
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 3 łyżki domowego serka topionego lub ze sklepu
  • 3 łyżki ryżu
  • 800 ml wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchew wyszorować. Jeśli chcecie można cienko obrać, ale obierki przechowajcie w lodówce, aby przygotować bulion z obierek lub czipsy z obierek.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Ryż kilkukrotnie przepłukać w czystej wodzie.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzejcie olej lub oliwę.
  • Do garnka dodać pieczarki, marchew i cebulę. Smażyć do chwili, gdy odparuje sok wydzielony przez pieczarki.
  • Dodać pokrojone ziemniaki i przepłukany ryż. Smażyć do chwili, gdy ryż zrobi się szklisty.
  • Wlać wodę i gotować około 20 minut. 
  • Dodać serek topiony i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. 
  • Spróbować i przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Na koniec dodać posiekany koperek.