Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej
Autor: Shutterstock Opieńki miodowe doskonale nadają się do przygotowania pysznej zupy grzybowej
łatwy
45 min
4

Zupa grzybowa z opieniek jest niezwykle smaczna i sycąca.  Opieńka miodowa, groźny szkodnik drzew, rośnie nie tylko na powalonych kłodach, ale również na żywych drzewach. Jednocześnie to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów leśnych. Najczęściej owocniki opieńki są marynowane lub solone. Zupa z nich w pełni ujawnia doskonały smak. 

SKŁADNIKI

  • 750 g opieńki miodowej
  • 1 cebula, średnia, drobno posiekana
  • 1 marchewka, średnich rozmiarów, starta na tarce
  • 2 łyżki oleju 
  • 6 średnich ziemniaków, około 350 g, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz świeżo zmielony do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć. Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę i marchewkę smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać ugotowane opieńki i smażyć 1-3 minut.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać do wrzącej zupy ziemniaki. Gotować do miękkości.
  • Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Dodać do wrzącej zupy i zagotować.
  • Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z kromką świeżego chleba posmarowanego śmietanowym masłem. 
Czy warto jeść grzyby?

Zobacz nasze inne przepisy na pyszne zupy grzybowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej