Egzotyczna zupa z białą rzodkwią i boczkiem - prosta a oryginalna

2021-03-29
Egzotyczna zupa z białą rzodkwią i boczkiem - prosta a oryginalna
Autor: Shutterstock Zupa z białej rzodkwi z boczkiem - prosta i pyszna
łatwy
0 min
4

Zupa z białą rzodkwią i boczkiem jest  pożywna i bardzo smaczna - może dzięki oryginalnemu  zestawowi przypraw. Łatwo ją przygotujesz i zachwycisz biesiadników.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g boczku bez kości (ze skórą)
  • 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę (np. filety)
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 300 g białej rzodkwi
  • 20 g korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ryżowego wina lub 1/2 łyżki octu ryżowego
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek (w całości) i kawałki kurczaka zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy, odszumowując w razie konieczności.
  • Gdy płyn zacznie wrzeć, łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy boczek jeszcze ok. 30 minut, aż zacznie puszczać sok.
  • Wyjmujemy boczek, studzimy i kroimy w cienkie kwadratowe kawałki, a bulion odcedzamy.
  • Rzodkiew kroimy na plasterki zbliżone wielkością do kawałków boczku, a imbir na drobne talarki.
  • W woku rozgrzewamy olej, dodajemy imbir oraz rozgniecione ziarna pieprzu i krótko smażymy.
  • Wlewamy wino oraz bulion, wrzucamy rzodkiew i boczek. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy go jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dodajemy listki świeżej kolendry.