Lekka i zdrowa zupa na rosole, czyli jarzynowa z ryżem. Łatwy przepis na zupę ryżankę

Jarzynowa z ryżem: łatwy przepis na zupę ryżankę
Autor: Shutterstock Gęsta i pożywna jarzynowa z ryżem i piersią kurczaka
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa jarzynowa, na drobiowym rosole,  z ryżem i piersią kurczaka to mój pomysł na pożywne danie jednogarnkowe. Lekkostrawna zupa jarzynowa smakuje nie tylko dzieciom, ale również seniorom. To także sprytny sposób na wykorzystanie popularnego filetu z piersi indyka. Jeśli chcesz zmodyfikować ten przepis, zajrzyj do wskazówek. 

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA ZUPY Z KURCZAKIEM I RYŻEM

Czy mogę zrobić tę zupę z resztkami kurczaka?

Aby zrobić tę zupę z kurczakiem i ryżem z resztek kurczaka, dodaj ugotowanego, posiekanego kurczaka do zupy po zakończeniu gotowania ryżu. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby mięso się zagrzało.

Czy mogę zrobić tę zupę z resztkami ryżu?

Aby zrobić tę zupę z resztkami ryżu, wmieszaj ugotowany ryż do gotowej zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby ryż się zagrzał.

Czy mogę dodać inne warzywa do tej zupy?

Tak! Spróbuj mrożonego groszku, cukinii, pokrojonej w  kostkę dyni piżmowej lub kawałków ziemniaka. Pamiętaj, aby dodawać poszczególne warzywa zgodnie z ich czasem gotowania. Twarde warzywa wcześniej, a miękkie i delikatne, takie jak mrożony groszek czy cukinia - pod koniec gotowania zupy.

Czy mogę zrobić wegetariańską wersję tej zupy?

W przypadku wegetariańskiej zupy ryżowej użyj bulionu warzywnego, a zamiast kurczaka dodaj np. białą fasolę z puszki (odcedzoną) albo sporo fasolki szparagowej i groszku, by zapewnić sobie porcję roślinnego białka.

Zobacz jak ugotować jarzyną z ryżem:

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone na ćwierć plasterki
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 seler, kawałek wielkości pudełka od zapałek, pokrojony w słomkę
  • ½ łyżeczka soli lub do smaku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
  • 3 ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę
  • 1/2 szklanki ryżu, opłukanego i odsączonego
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • świeża posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż, od czasu do czasu mieszając, około 4 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć, a cebula się zeszkli.
  • Dodaj ryż i wlej rosół z kurczaka. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. 
  • Dodaj pokrojone ziemniaki. Doprowadź do wrzenia. 
  • Włóż cały filet z piersi kurczaka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, aby zupa gotowała się na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Wyjmij filet z piersi kurczaka i pokrój go na kawałki wielkości kęsa lub jeszcze lepiej poszarp na włókienka. Dodaj kurczaka z powrotem do zupy.
  • Śmietaną rozmieszaj w małej miseczce z 1 łyżką gorącej zupy. Wlej mieszaninę do garnka i wymieszaj. 
  • Podaj zupę ze świeżą posiekaną natką pietruszki.
  • Jeśli chcesz zmodyfikować przepis, zobacz wskazówki poniżej.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej