Koperkowa z kiełbasą i serem: przepis na domową zupę

Koperkowa z kiełbasą i serem: przepis na domową zupę
Autor: Shutterstock Gęsta od sera, pachnąca zrumienioną kiełbasą i orzeźwiającym koperkiem - pyszna zupa z grzankami
łatwy
30 min
4

Koperkowa z podsmażoną kiełbasą i topionym serem to przepis wymyślony z potrzeby chwili. Idealny dla dużych i małych mięsożerców. Do przygotowania zupy wykorzystuję resztki z lodówki. Do tego garść orzeźwiającego koperku i chrupiące grzanki. Moja rodzina jest zachwycona! Wypróbujcie ten przepis na domową zupę na własnej rodzinie! 

Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto używać świeżych ziół w kuchni:

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła
  • 2/3 szklanki posiekanego pora, zielona część
  • 6-8 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 pietruszka, starta na tarce
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 100 g serka topionego
  • 60 g sera cheddar, startego
  • 150 g kiełbasy
  • 4 kromki bułki, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać masło. Dodać posiekanego pora i czosnek, smażyć do chwili, gdy warzywa zmiękną. 
  • Dodać startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć jeszcze około 3 minut. 
  • Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia. 
  • Zupę ewentualnie zmiksować. Dodać pokrojony w kostkę topiony serek oraz tarty ser i mieszać do rozpuszczenia.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
  • Oddzielnie zrumienić grzanki na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła.
  • Tuż przed podaniem do zupy dodać podsmażoną kiełbasę, zrumienione grzanki i posiekany koperek. Smacznego!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej