Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frykadelki to niewielki klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu są dość zwarte, ale przepyszne. W naszej rodzinie wieki temu, ktoś nazwał tę zupę „komarową”. Pewnie dlatego, że pora na nią nadchodzi razem z inwazją pierwszych komarów.

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego

  • 3 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 szklanka posiekanego koperku

  • 50 g masła

  • 100 ml śmietany 18 proc.

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Mielone mięso doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę, dodając 3-4 łyżki wody. Uformować w zwilżonych wodą dłoniach małe klopsiki – frykadelki.

  • Garnek z grubym dnem rozgrzać, dodać masło, a gdy się stopi, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zamieszać i smażyć około 3 minut. Na koniec dodać koperek i smażyć jeszcze 1 minutę.

  • Wlać bulion warzywny, zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucać porcjami frykadelki, pilnując, by wywar wciąż wrzał. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

  • Zdjąć z ognia i doprawić śmietaną.

Ocena: 4

 

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

Katalog potraw