Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!

2021-03-29
Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!
Autor: Shutterstock Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, pyszna i niedroga zupa.
łatwy
40 min
4

Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, sycąca i zdrowa zupa. Idealna na chłodne dni, uzupełni witaminy, mikroelementy, nakarmi i ogrzeje. A przy okazji nie spustoszy kieszeni i przypomni wyjazdy w góry.

SKŁADNIKI

  • 50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)
  • 15-20 dag wędzonego boczku (dodajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 5 suszonych grzybów
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie: cukier i sól do smaku
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka pokroić na kawałki z jedną kostką, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby.
  • Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
  • Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, nie dodawać soku. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.
  • Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por. Zupę podawać z kawałkami żeberek i pieczywem.