Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł Nigelli Lawson. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.

Składniki

  • 1 l napoju typu coca-coli

  • 2 puszki czarnej fasoli lub 300 g suchej

  • 0,5 kg wędzonego, peklowanego, surowego boczku

  • 1 łyżeczka mielonego kminku lub kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka natki kolendry

  • 1 limonka

  • 2 awokado, pokrojone i spryskane sokiem z limonki

  • sos tabasco do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Fasolę z puszek wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą, odsączyć. Jeśli używamy suchej fasoli, to trzeba ją namoczyć na 12 godzin, a następnie gotować razem boczkiem w coca-coli.

  • Wędzony boczek włożyć do garnka, ewentualnie dodać namoczoną fasolę, zalać coca-colą i gotować na wolnym ogniu, aż boczek będzie miękki. Zazwyczaj potrzeba na to około 40 minut.

  • Ugotowany boczek wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, odstawić.

  • Do wywaru dodać czarną fasolę z puszki, jeśli nie gotowaliśmy jej razem z boczkiem, doprawić mielonym kminkiem i kolendrą, gotować 10 minut. Następnie zmiksować na krem. Do zupy włożyć pokrojony boczek.

  • Zupę fasolową podawać z łyżką jogurtu, posypaną listkami kolendry. Oddzielnie podać limonki pokrojone na ćwiartki, którymi każdy może zakwasić sobie zupę oraz sos tabasco. Do tego świetnie pasuje też pokrojone w kostkę awokado.

Ocena: 3,5

 

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

Katalog potraw