Pożywna kartoflanka z parówkami

2021-03-29
Pożywna kartoflanka z parówkami
Autor: Shutterstock Tania i łatwa w przygotowaniu ziemniaczana zupa z parówkami
łatwy
30 min
4

Kremowa kartoflanka z parówkami to pożywna zupa na co dzień. Sycąca, zdrowa i ekonomiczna. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 do 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietany 18% opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200-250 g parówek lub kiełbasek wiedeńskich lub kiełbasy parówkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Umyj pozostałe warzywa i pokrój je również na małe kawałki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj por i marchewki i krótko smaż. Dodaj ziemniaki i uzupełnij bulionem warzywnym. Przypraw solą i pieprze i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj przez 30 minut, lub do chwili gdy ziemniaki i warzywa są miękkie. Zupę zmiksuj w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego lub przetrzyj przez gęste sito.
  • Teraz dodaj majeranek i połowę natki pietruszki. Na koniec dodaj śmietanę i pokrojone parówki. Zamieszaj i podgrzewaj przez 1-3 minuty.
  • Zupę rozlej do głębokich talerzy i udekoruj natką pietruszki.