Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym

2022-06-08
Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym
Autor: Shutterstock Zupa ze słodkiej kapusty to dobry sposób na ukojenie ciała i duszy
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Słodka kapusta podczas gotowania uwalnia specyficzny smak i zapach. Mocny, ciemny rosół wołowy będzie w tej zupie doskonałą parą dla wbrew pozorom intensywnego warzywa. Dodatek ziół „wiatropędnych”, lubczyku, cząbru i kminku, łagodzi efekty uboczne wywołane przez kapustę. To pożywna i bardzo smaczna zupa na chłodniejsze dni.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l rosołu wołowego
  • 0,5 kg szpondra
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
  • 1 por, tylko biała część
  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso zalać rosołem wołowym lub wodą, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około godzinę.
  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru mięsnego.
  • Kapustę i por zszatkować drobno lub pokroić na bardzo cienkie paski, dodać do zupy. Gotować około 30 minut.
  • Wyjąć mięso, obrać z kości i pokroić drobno, ponownie dodać do zupy.
  • Podawać z żytnim chlebem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 Galeria: Młoda kapusta - przepisy na ciepło