Tania zupa warzywna z mielonym mięsem: łatwy przepis na sycący posiłek

2021-03-29
Tania zupa warzywna z mielonym mięsem: łatwy przepis na sycący posiłek
Autor: Shutterstock Pyszna i oszczędna zupa z mrożonych warzyw i mielonego mięsa
łatwy
30 min
4

Tania zupa warzywna z mielonym mięsem, czyli mięsną wkładką zadowoli każdy apetyt. To łatwy przepis na sycący posiłek na przednówku, gdy mrożone warzywa są tańsze od świeżych. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego
  • 450 g mrożonych warzyw na zupę, mieszanki: marchwi, pora, fasoli szparagowej, pietruszki lub innej mieszanki warzywnej
  • 4-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 4 kostki bulionu wołowego
  • 2 l wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać garnek z grubym dnem.
  • Dodać mięso i chwilę smażyć, aż zmieni kolor na jasno-szary.
  • Dodać mrożone warzywa. Myśmy użyli resztki dwóch mrożonek: z fasolką szparagową i z papryką. 
  • Dodać ziemniaki, kostki rosołowe i wodę.
  • Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. 
  • Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Podawać ze świeżym chlebem.