Zupa cheesburgerowa

2021-03-29
Zupa cheesburgerowa
Autor: Shutterstock Zupa cheesburgerowa smaczne połączenie mielonego mięsa i tartego sera
łatwy
45 min
4

Zupa cheesburgerowa to doskonałe połączenia mielonego mięsa i tartego sera. Każdy ze składników oddzielni to nie nowość, znamy i lubimy zupę meksykańską czy zupę serową, ale takiej odsłony tych dwóch składników jeszcze nie znacie. Pożywna, gęsta i pyszna zupa cheesburgerowa zachwyci dużych i małych smakoszy. Niektórzy twierdzą, że to bardzo męska zupa... Nie zaprzeczamy. W chłodniejsze dni wszyscy potrzebujemy odżywczej zupy regeneracyjnej z mięsną wkładką. Wypróbujcie przepis na zupę a la cheesburger i cieszcie się jej smakiem z rodziną i przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • około 450 g mielonej wołowiny
  • 3/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 3/4 szklanki posiekanej lub startej marchewki
  • 3/4 szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub 2 łyżeczki świeżej
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody
  • 4 szklanki pociętych w kostkę ziemniaków
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki startego na grubych oczkach sera cheddar lub gouda
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone podsmażamy w rondlu, aż straci swoją surowość. Jeśli zachodzi potrzeba odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na sicie, odstawiamy.
  • W tym samym rondlu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy cebulę, seler, marchew, bazylię, pietruszkę, podsmażamy aż zmiękną i trochę się zrumienią. Następnie dodajemy bulion, ziemniaki i wcześniej podsmażone mięso, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • W niewielkim garnku roztapiamy resztę masła. Dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając 3-4 minuty. Dolewamy mleko cały czas mieszając i gotujemy kolejne 2 minuty aż całość zgęstnieje. Dodajemy do zupy, mieszamy.
  • Na koniec dodajemy ser, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu aż ser się rozpuści.