Zupa paprykowa z mielonym mięsem, à la papryka faszerowana: przepis przyjazny dla kieszeni

Zupa a la papryka faszerowana
Autor: Shutterstock Zupę o smaku nadziewanej papryki można wzbogacić dodatkiem ostrej papryki
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa paprykowa z mielonym mięsem, à la papryka faszerowana to świetny pomysł na jednogarnkowe danie. Ten sam smak, tylko mniej pracy i więcej potrawy. Zupy są nie tylko zdrowe, ale również przyjazne dla kieszeni. Więcej o zupach odtwarzających smaki gulaszu, gołąbków, cheesburgera, czy lazanii,  znajdziesz poniżej. Zapraszamy do wypróbowania przepis na zupę o smaku papryki faszerowanej mięsem i ryżem. 

Zdrowa moda na zupy

Od kilku lat trwa zdrowa moda na zupy. Szczególnie na zupy, które odtwarzają smaki naszych ulubionych potraw. Zupa gołąbkowa, cheesburgerowa, czy zupa lasagna, to tylko wierzchołek góry możliwości. Odtworzenie smaku potrawy w zupie jest możliwe. Do tego taka zupa jest mniej kaloryczne niż oryginalne danie i zdrowsza. Zupy dobrze wpływają na nasz układ trawienny, regulując go i wspomagając jego pracę. 

Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i ciesz się smakiem tych wybornych dań jednogarnkowych.

Zupa gulaszowa: pyszna i sycąca zupa

Zupa gołąbkowa: sprytna zupa z kapustą, mięsem mielonym i ryżem

Zupa cheesburgerowa: pyszne połączenie mielonego mięsa i tartego sera

Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem

SKŁADNIKI

  • 200-300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego np. z szynki
  • 1 duża zielona papryka, posiekana drobno
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 50 g pieczarek, pokrojonych drobno
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w soku własnym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 100 g surowego ryżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni.
  • Dodać oba rodzaje papryki i cebulę, a gdy cebule się zeszkli, dodać jeszcze pieczarki. 
  • Gdy pieczarki zaczną się rumienić, wlać bulion. Dodać pomidory z puszki, opłukać puszkę i tę wodę wlać również do zupy. Dodać koncentrat i uzupełnić zupę 1 szklanka przegotowanej wody. 
  • Dodać suszone zioła przyprawowe. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać ryż i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
  • Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać od razu. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej