Zupa z batatów i chorizo

2021-03-29
Zupa z batatów i chorizo
Autor: Shutterstock Sycąca i  pikantna zupa z batatów i chorizo, inspirowana portugalskim przepisem
łatwy
35 min
4

Pożywna i sycąca zupa z batatów i chorizo podniesie na duchu, nakarmi ciało i duszę. Polecamy ją, szczególnie, że podana z grzankami wystarczy za cały posiłek.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 250 g chorizo
  • 350 g ziemniaków
  • 225 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 duże bataty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę.
  • Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.