Zupa z ryby: przepis na zupę rybną idealną na Wigilię

2021-03-29
Zupa z ryby: przepis na zupę rybną idealną na Wigilię
Autor: Shutterstock Zupa z ryby może być doprawiana i wzbogacana na wiele sposobów
łatwy
60 min
4

Pyszna zupa z ryby to zawsze dobry pomysł na Wigilię. Do menu powinni ją wprowadzić także miłośnicy dań rybnych. Sprawdź, jak smakuje zupa rybna z warzywami! Podajemy sprawdzony przepis.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Do przygotowania zupy rybnej nadają się także inne ryby niż karp. Warto wybierać jednak te bardziej tłuste, Wyśmienicie będzie smakowała taka zupa z lina, suma, węgorza.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie głowy karpia
  • 2 filety z karpia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pół średniego selera
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół średniego pora
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodą zalać łby karpia, dodając ziele angielski i liście laurowe i całość gotować ok. 20 minut na średnim ogniu. Wyjąć łby. 
  • Na małe kawałki pokroić marchewkę, selera, por, pietruszkę i obraną cebulę.
  • Dodać do wywaru rybnego warzywa i pokrojone filety i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • Bulion przyprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.
  • Mąkę i śmietanę rozprowadzić w małej ilości wywaru i dodać do zupy. Zagotować doprawiając.
  • Podawać z ugotowanymi ziemniakami.