Grecka zupa jogurtowa dekorowana czerwonym winem

2021-03-29
Grecka zupa jogurtowa dekorowana czerwonym winem
Autor: Shutterstock Grecka zupa jogurtowa dekorowana czerwonym winem to rodzaj oryginalnej ryżanki.
łatwy
30 min
4

Grecka zupa jogurtowa jest dość oryginalna. Po pierwsze podaje się ją na gorąco, co w przypadku zup na bazie jogurtu jest rzadkością. Po drugie stanowi ciekawe połączenie jogurtu z ryżem i świeżym pomidorem. A po trzecie zaprawia się ją odrobiną czerwonego wina. Jednak połączenie smaków warte jest małego eksperymentu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 duże jogurty naturalne (po 400ml)
  • 1 l wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki czerwonego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt rozmieszać, przecedzić przez gazę lub lnianą ściereczkę i odstawić na 30 min.
  • Wodę zagotować z solą i masłem, wsypać ryż.
  • Pomidora obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu.
  • Gotować na bardzo małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  • Do naczynia z jogurtem wlać 3-4 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
  • Zgasić ogień i po kilku minutach, gdy zupa nieco ostygnie, dodać do niej jogurt.
  • Dokładnie wymieszać. Podawać gorącą, polaną łyżeczką czerwonego wina.
  •  
  •