Kantoński kapuśniak z pekinki z ryżem - pomysł na kapuścianą ryżankę na niedzielnym rosole

Kantoński kapuśniak z pekinki z ryżem - pomysł na kapuścianą ryżankę na niedzielnym rosole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kapuśniak z pekinki z ryżem to smaczna i treściwa zupa, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Zupa zawiera minimum składników i można ją ugotować na niedzielnym rosole, więc jest przy okazji tania.

Składniki

  • 1/2 kg kapusty pekińskiej

  • 3 szklanki rosołu drobiowego

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki wody

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kapustę posiekać i dokładnie wypłukać, odcedzić, zalać w garnku bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu.

  • Po tym czasie dodać masło i mleka, przyprawić solą i pieprzem oraz 'jarzynką", zagotować.

  • Mąkę rozprowadzić zimną wodą, mieszając wlać do zupy, gotować jeszcze kilka minut.

  • Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Ocena: 0
Katalog potraw