Minestrone z młodą kapustą - pyszna zupa z młodych warzyw

Minestrone z młoda kapustą
Autor: Shutterstock Minestrone z młoda kapustą to świetna letnia zupa.
łatwy
30 min
4

Minestrone to znakomita włoska zupa warzywna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy mamy pod dostatkiem młodych warzyw. Ta wersja jest specjalna, bo z dodatkiem młodej kapusty. Wypróbujcie przepis na minestrone z młoda kapustą.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 piuetruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżka czubrycy
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g makaronu
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
  • Oliwę rozgrzać w dużym garnku i dodać do niej pokrojone warzywa, dołożyć osączoną fasolkę i smażyć 5 minut.
  • Po tym czasie wlać 2 litry wody, przyprawić i gotować 10 minut. Osobno ugotować makaron.
  • Zupę podawać z makaronem i natką pietruszki.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej