Zupa warzywna z dodatkiem tortellini

2021-03-29
Zupa warzywna z dodatkiem tortellini
Autor: Shutterstock Zupa warzywna z dodatkiem tortellini jest smaczna i pożywna.
łatwy
30 min
4

Porcja ciepłej warzywnej zupy to znakomita dawka witamin. Jeśli dodamy do niej włoskie pierożki tortellini, wypełnione mięsnym nadzieniem, staje się ona bardzo treściwa i daje energii na wiele godzin.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l buluionu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 brokuł
  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g tortellini z mięsem
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe obrać i pokroić. Brokuła podzielić na różyczki.
  • Bulion zagotować i wrzucić do niego warzywa, gotować 20 min.
  • Dodać tortellini i gotować jeszcze 5 min. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Śmietanę wymieszać z mąką i pół szklanki gorącego bulionu.
  • Dodać do zupy, wymieszać i podgrzewać jeszcze ok. 1 minuty.