Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą

2021-03-29
Zupa ziemniaczana z pesto - kartoflanka z włoską nutą
Autor: Shutterstock Dodatek pesto sprawia że zupa nabiera wyjątkowego aromatu.
łatwy
50 min
4

Kartoflanka to smaczna i bardzo prosta zupa, która smakuje niemal każdemu. Jeśli chcesz nieco ją uszlachetnić i podkręcić jej smak dodaj do niej nieco pesto. Podajemy przepis na zupę ziemniaczaną po włosku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Zupa:
  • kawałek wędzonego boczku bez skóry
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 małe opakowanie śmietany
  • 4 łyżki posiekanej natki
  •  
  • Pesto:
  • 1 pęczek natki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mielonych orzechów piniowych
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki pesto zmiksować na puree. Odstawić.
  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, rozgotować tak, aby niemal się rozpadały. Odcedzić.
  • Boczek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać ziemniaki i bulion. Podsmażać 10 min.
  • Dodać bulion i mleko i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 min.
  • Zupę zaprawić śmietaną. Na koniec dodać siekaną natkę i 2 łyżki pesto.