Tradycyjny sernik wielkanocny - sprawdzony przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny - sprawdzony przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Tradycyjny sernik wielkanocny to deser, który z pewnością zachwyci wszystkich przy rodzinnym stole. Nie powinno wiec go zabraknąć nawet w skromnym wielkanocnym menu, zwłaszcza że nie jest rudny do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić ciasto, które będzie smaczną ozdobą świątecznej uczty.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

  • Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku (jedno zostawiamy do polewy), porcji cukru pudru i sera, aż do wyczerpania składników.

  • Dodajemy budyń, wcześniej uprażone na patelni orzechy oraz namoczone i odsączone rodzynki.

  • Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut.

  • W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy cukier i kakao.

  • Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko ciągle mieszając.

  • Sernik studzimy, polewamy polewą, obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

Ocena: 2,7
Katalog potraw